50-talsinspirerat kök från Kvänum

19 januari 2006 21:00 | Allmänt, Formgivning och arkitektur | 4 kommentarer

Jag är storkonsument av inredningstidningar, och igår köpte jag Hus & Hem, som hade köksspecial. Det är intressant för oss, som ska totalrenovera köket. Vi har ju inte originalköket kvar, eftersom tidigare ägaren rev ut det och satte in nytt 1981 eller -82. Vi har tittat på ett kök från Marbodal som heter Arkitekt Vit, med släta vita luckor. Nu såg jag dock i tidningen ett kök från Kvänum som är 50-talsinspirerat. Det heter Banér, och finns i antingen ek eller målade luckor. Bland annat har det litet tunnare tjocklek på skåpdörrarna, fasade kanter, och snabelkrokhandtag. Moderna skåpdörrar ser ju inte alls ut som de gjorde till och med 60-talet. De är alltid tjocka, med skarpa ofasade kanter, och dubbeldörrarna går inte omlott som de gjorde förr. Vet inte hur det är med just den detaljen, för det syns inte på bilderna. Men ni kan kolla här på de olika variaterna av Banér. http://www.kvanum.com/default.asp Vi måste gå och titta på deras utställning på Svartbäcksgatan. Jag tycker att det verkar lovande, men det är säkert för dyrt. Jag är i alla fall oerhört glad att någon äntligen har fattat att det finns ett behov av köksinredning som passar i 50-talsbostäder. För även om vårt hus är från 1962, skulle de här skåpen passa hos oss.

4 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

 1. Jag fick samma tidning i brevlådan i går och läste den faktiskt på en gång. Jag såg också det kök som du fastnat för och jag tänkte ”det här borde Kerstin se, det är säkert något som hon skulle gilla”. Och det stämde ju. Jag tycker det verkar fint och skulle nog passa er och ert kök.
  Kristina S

  Comment by kristina S — 2006-01-19 22:18 #

 2. Det ser fint ut – och finns ju i ett antal träslag,även ljusare än ek och körsbär. Det är bra att ni tittar på alternativen och funderar.

  Comment by Birgitta Dahl — 2006-01-20 14:03 #

 3. Ja, men det är bara ek eller täckmålat som är aktuellt. De andra träslagen är inte så passande om man vill återskapa ett kök från tidigt 60-tal.

  Comment by Kerstin — 2006-01-20 14:12 #

 4. Jag påminner mig att köket i Mölnlycke som byggdes om/till 1962/63 hade luckor i ljus ek och vitmålade skåp. De påminner väldigt mycket om Kvänums. Handtagen var sådan där mindre ”byglar” som jag tycker mig se på några av Kvänums luckor. Det var företaget Fässbergs Trå som levererade alltihop. Likaså gick luckorna ända upp till taket som på bilderna. Bänkskivorna var vad jag minns ljusgrå ”virrvarr” med kantlister i ek. De dubbelluckor som finns går omlott, precis som de gjorde hos er på Tiundagatan.(Bänkskivorna har ju Hulda-Lena senare bytt ut mot vita och målat dörrarna vita också.) Jag tror att det var min far som ”designade” alltihop. Har inget minne av att mamma hade mer än praktiska synpunkter på inredningen, som att hon ville ha en rejält stor diskbänk och gärna utsikt genom fönstret istället för att behöva titta in i en vägg. Troligen bidrog ffa min syster också till hur det blev – själv accepterade jag nog mest vad de andra föreslog. Jag gillade detta kök väldigt mycket och det var kanske därför som jag noterade Kvänumsköket i tidningen som så tilltalande.

  Comment by Kristina S — 2006-01-20 18:32 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^