Ska man rensa ska man göra det rejält

24 augusti 2008 22:54 | Allmänt, Läser | 8 kommentarer

Du pappa, du kan sluta läsa nu. Blunda. Och alla ni andra som tycker att man aldrig får rensa ut och göra sig av med något, särskilt inte böcker. För i eftermiddags rensade jag ut elva hyllmeter facklitteratur ur bokhyllorna i källaren som ska dumpas på Myrorna eller annat lämpligt ställe. Bo gick igenom dem sedan och ställde tillbaka en hyllmeter ungefär som han tycket borde vara kvar ändå.

Om det finns några böcker kvar? Jodå. Massor. Vi har 36 hyllmeter skönlitteratur, varav 12 hyllmeter barnböcker, och 45 hyllmeter facklitteratur här hemma. Bland det som jag använder mest finns fyra hyllmeter konst, formgivning och arkitektur och tre hyllmeter kokböcker.

Förhoppningsvis lyckas jag rensa ut mera senare. Det är faktiskt ohållbart att ha så där mycket böcker när jag troligen kommer att leva minst lika många år till som jag redan har gjort. För jag kommer säkert att skaffa många nya böcker.

Jag var helt manisk där jag gick fram bland hyllorna. Hård. Vad ska jag med den här till? Och den här? Om jag nån gång verkligen skulle behöva läsa den finns den på bibliotek och troligen också hos mamma och pappa. Och mycket som förut faktiskt skulle kunna tänkas vara användbart för att slå upp i är det inte längre. Det går ju att hitta på nätet.

Hur det känns? HÄRLIGT.

8 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

 1. Wow, där ligger jag i lä… jag rensade ut 25 böcker häromdan (vad kan det bli – en halv hyllmeter?)… men i procent kanske det var lika mkt… jag har inte riktigt så många böcker som ni…

  Comment by Åsa D — 2008-08-24 23:16 #

 2. Du har genomfört det jag pratat om och haft ambition att göra sedan jag blev pensionär, men aldrig kommit till skott med – nämligen att rensa ut alla gamla böcker från studietiden som är helt oanvändbara och andra som ingen någonsin kommer att sakna. Grattis! Jag förstår att det känns skönt. Det skulle jag också känna om/när jag gjort det.

  Comment by Kristina Strömberg — 2008-08-24 23:48 #

 3. Bra jobbat! Jag förbereder mig för utrensning här. I betydligt mindre skala men ändå. Erik berättade förra veckan om ett hem där alla böcker sparats och det har avskräckt mig från att spara.

  Comment by Helene — 2008-08-25 8:33 #

 4. Grattis! Själv rensar jag kontinuerligt, så jag har skitlite böcker – fast jag läser ganska mycket. Och vet du vad? Jag saknar inte de böcker jag gett bort.

  Comment by Kamilla — 2008-08-25 18:02 #

 5. Visst har även vi gjort utrensningar i bokhyllorna, främst av föråldrad facklitteratur och av debattböcker – en trend då – från sextiotalet och sjuttiotalet.

  Comment by Enn Kokk — 2008-08-27 12:15 #

 6. Jepp och sen får jag alla undermåliga deckare. Härligt nog

  Comment by Anna — 2008-09-01 0:00 #

 7. Undermåliga vet jag inte – i så fall skulle jag nog aldrig ha läst dem. Men deckarhyllorna i Öregrund är knökfulla, och då måste man ju bestämma sig för vilka författares böcker man absolut inte vill undvara.

  Comment by Enn Kokk — 2008-09-01 9:18 #

 8. Obs. Jag klagar inte. Jag fröjdas

  Comment by Anna — 2008-09-01 11:25 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^