Gläppa

24 januari 2006 21:36 | Allmänt | 6 kommentarer
Anton lärde mig ett dialektalt uttryck från östergötland – gläppa. Har ni hört det förut? Enligt honom betyder det att trycka snabbt på knappar många gånger, som när ett barn tänder och släcker en lampa oavbrutet, men det kan även gälla att zappa på tv:n. Han exemplifierade med att hans mamma kunde säga: Men Anton, gläpp inte. Jag googlade litet, och de träffar jag hittade bekräftade det. Men om man söker på SAOB finns inte den betydelsen. Då betyder det mer att pladdra och slänga ur sig saker obetänksamt. Jag tycker i alla fall att det är ett användbart uttryck i den östgötska betydelsen.

Och SAOB på nätet är väldigt användbar. Använder ofta. Dagens tips från mig.

http://g3.spraakdata.gu.se/saob/

6 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

 1. Gläppa – mycket bra ord. Jag kände till det i betydelsen prata slarvigt och upprepat. Kan det inte vara släkt med – dialektalt uttryck för ”glappa”?

  Comment by Birgitta Dahl — 2006-01-25 21:26 #

 2. Men SAOB har ju också ett verb gläppa (2) http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/86/21952.html(med bruklighetsbeteckningen föråldrat, belägg från 1700-talet), som är ljudhärmande med innebörden smälla, knäppa, klicka. Kan det inte vara det som finns i Hulls språk? Det knäpper ju och klickar när man trycker på en strömbrytare, i alla fall på mekaniska sådana.

  Och jo, gläppa (1) prata (obetänksamt), pladdra; vara lösmynt är etymologiskt besläktat med glappa; orden kommer av en stam med betydelsen vara öppen, gapa.
  Fast dialektalt i östergötland skulle verbet för att vara talträngd ha formen glapa enligt SAOB.

  Comment by Anonym — 2006-01-26 10:03 #

 3. Men SAOB har ju också ett verb gläppa (2) http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/86/21952.html(med bruklighetsbeteckningen föråldrat, belägg från 1700-talet), som är ljudhärmande med innebörden smälla, knäppa, klicka. Kan det inte vara det som finns i Hulls språk? Det knäpper ju och klickar när man trycker på en strömbrytare, i alla fall på mekaniska sådana.

  Och jo, gläppa (1) prata (obetänksamt), pladdra; vara lösmynt är etymologiskt besläktat med glappa; orden kommer av en stam med betydelsen vara öppen, gapa.
  Fast dialektalt i östergötland skulle verbet för att vara talträngd ha formen glapa enligt SAOB.

  Comment by Magnus Andersson — 2006-01-26 10:04 #

 4. Gläppa är ju ett av de mest användbara uttrycken i den östgötska dialekten! Man kan även gläppa i dörren, som man gör när man öppnar den flera gånger på rad. När folk springer ut och in ur en bastu och släpper in kyla hela tiden t.ex., då gläpper man i dörren.

  Comment by Robert — 2006-01-26 12:00 #

 5. Gläppa finns visst i SAOB!! Gläppa, v.2 tar upp den (eller i alla fall en variant av) betydelsen som du letar efter….. Ljudhärmande bildning från början om något som ger ett klickande ljud eller gläppande ljud. Gläpp, gläpp!!

  /Annika

  Comment by Annika karlholm — 2006-01-26 12:49 #

 6. Hej! Det var trevligt att höra om gläppa. I min familj använder vi det annorlunda. Vi säger. ”Barn, nu ska mamma och pappa gå och gläppa litet!” Då vet barnen att de inte skall gå in i sovrummet.

  Hälsningar Thomtas

  Comment by thomtas rudolfsson — 2007-05-27 20:44 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^