Dagens kopp: Pi (ett designmysterium)

13 augusti 2008 0:03 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 10 kommentarer

dsc01301.jpg

dsc03663.jpg

Faktum är att jag har farit med osanning här på bloggen. I ett inlägg för länge sedan påstod jag i förbifarten att kaffekoppen Pi från Rörstrand är formgiven av Stig Lindberg, och det är den verkligen inte. Jag vet faktiskt inte hur jag tänkte. Jag tror att jag blandade ihop den med Blå husar från Gustavsberg, där ju Stig Lindberg var verksam, eftersom båda kopparna har ett litet flytande blått abstrakt mönster och båda är väldigt raka och sakliga i formen. Mina föräldrar har Blå husar i lägenheten i Uppsala och Pi i sommarstugan i Öregrund.

När jag tänkte att jag skulle blogga om Pi, och upptäckte att den inte alls var från Gustavsberg, utan Rörstrand, påbörjade jag ett detektivarbete för att ta reda på vem som var formgivare. I boken om Rörstrandsporslin, Iris, Vineta och Gröna Anna av Bo Lagercrantz fanns den inte med alls. Idogt letande på nätet gav bara en träff som angav formgivare. På http://www.svenskt-porslin.net/rorstrand/ror-pi.htm påstås Pi vara formgiven av Inger Persson, och det är ju möjligt. Det är troligt att koppen är formgiven sent 60-tal, både med tanke på form och dekor och eftersom mina föräldrar köpte servisen när de hade köpt sommarstugan, och det gjorde de 1969. Då var Inger Persson verksam vid Rörstrand. Men jag känner mig ändå osäker eftersom det är enda källan, och jag skulle inte säga att den är tillförlitlig.

Alltså mejlade jag Rörstrands museum och frågade om de hade någon uppgift. Men tyvärr, det hade de inte. Så här svarade de:

Hej och tack för din förfrågan. Tyvärr finns det inte mycket information vi kan bidra med heller. Detta är mycket vanligt just vid den aktuella tiden. På 1960-talet lanserades hundratals serviser varje år och många många hamnade aldrig i några register av endera anledningen. Pi är dessvärre en av dessa. Jag vet inte varifrån uppgiften om att det skulle vara Inger Persson som är upphovskvinna kommer ifrån. Kanske stämmer det, kanske inte. Vi kan varken bekräfta eller dementera.

Du får glädja dig åt att i alla fall ha ett namn på din servis. Det är långtifrån alla som kan få reda på det.

Troligen skulle det gå att få fram uppgiften, men det skulle kräva mycket efterforskningar i Rörstrands arkiv. Men det får nån annan göra. Jag har i alla fall försökt lösa ett designmysterium.

10 kommentarer

 1. Kan namnet vara en ledtråd: Inger Persson -> IP -> PI?

  Comment by Bo — 2008-08-13 0:10 #

 2. Mystisk och vacker.
  Vet att jag tänkte många gånger att jag skulle kunna börja dricka kaffe bara för att de kopparna är så fina så fina. Får väl passa på nu då jag faktiskt dricker kaffe ibland. Nästan snyggast av alla kopparna hemma tycker jag.

  Mönstret är som en kombination av blommor och kullager.

  Och nu blev den spännade oxå. Så fint!

  Comment by Anna — 2008-08-13 9:14 #

 3. Ett tips: modellen är samma som koppen med dekoren Kadett. För Kadett är både form och dekor gjord av Hertha Bengtsson och i fallet med Pi (och Eden, Filippa, Tango, Polka mfl mfl) är modellen ”återvunnen” från Kadett. Inger Persson kan mycket väl vara dekordesigner, det kan jag inte bidra med…

  Comment by Benny — 2008-08-15 22:16 #

 4. Du har rätt i att modellen är samma som till Kadett. Den modellen heter DM och är formgiven 1954 av Hertha Bengtson. Och det var och är ju mycket vanligt att en form återanvänds med olika dekorer, både av samma formgivare och av andra. Ibland med dekorer som den ursprungliga formgivaren inte tycker om. Det hände till exempel med den servis som Arthur Percy ritade till Stockholmsutställningen 1930, och som gjordes med flera dekorer. På 50-talet tillverkade Gefle den med en vinröd och guldmönstrad dekor som Percy inte tyckte om, under namnet Rubin.

  Vad gäller Pi så tror jag inte att det är Hertha Bengtson som har gjort själva dekoren eftersom jag råkar vara speciellt intresserad av Bengthson och har gått igenom allt skrivet om henne när jag skrev en uppsats i konstvetenskap om hennes keramiska formgivning.

  Comment by Kerstin — 2008-08-16 9:56 #

 5. Nej jag tror inte heller det, stilmässigt känns det inte rätt, men det vore intressant att veta vilka som gjort många av Rörstrands dekorer, under 1950-60-talet är ju det mesta höljt i ett dunkel, inte mycket finns dokumenterat i någon litteratur i alla fall, mer än det mest kända och uppmärksammade då.

  Marianne Westman ska visst ha sagt någon gång om dekoren Eden (som många vill tillskriva henne) att det ”är nån målarflicka på Rörstrand som ligger bakom den”, och det är tydligt att man tog fram en stor mängd dekorer på gamla modeller, ibland utan den ursprunglige formgivarens medgivande, i alla fall var MW irriterad över detta läste jag någonstans.

  Jag har en klurig fråga, vet du om Marianne W ligger bakom både form och dekor på ”Anemon”, servis med stora bruna blommor? Först trodde jag att kopparnas modell var DM, men de skiljer sig och likaså faten. Likheten är dock slående…

  Comment by Benny — 2008-08-16 22:42 #

 6. Mönstret PI är designat av Kristina Campbell, som har gjort många mönster för Rörstrand, bl annat Amanda

  Comment by Gunilla Hesselmark — 2016-03-28 16:06 #

 7. Även mönstret Anemon står Kristina Campbell bakom.

  Comment by Gunilla Hesselmark — 2016-03-28 16:10 #

 8. Jag söker assietter till kaffekopparna Pi som ju har ett blått kaffefat, någon som har en idé om vad jag skall leta efter?
  Camilla

  Comment by Camilla — 2016-05-21 10:28 #

 9. Dekoren PI är ritad av Christina Campbell som arbetade några
  år på Rörstrand under senare delen av sextiotalet.
  Uppgiften kommer från henne själv, via tidningen RETRO

  Hon har även ritat dekoren ANEMON, som alltså inte är
  Marianne Westman, som det ofta påstås.

  Comment by Petter Eklund — 2020-01-16 17:45 #

 10. Tackar för informationen, jag säljer nu tre stycken Pi på Tradera, de som jag säljer är tillverkade i början på året 1967. Det borde gå att utläsa av stämpeln på faten när dina är tillverkade :D

  Comment by Kenneth Forsström — 2020-09-07 11:09 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^