Dagens tekanna: okänd brun från Öregrund

5 augusti 2008 21:01 | Allmänt, Bilder, Dagens tekanna, Formgivning och arkitektur | 7 kommentarer

dsc03648.jpg

Ja, vad ska jag säga? Den är ju inte snygg, den här. Men det är tekannan som vi alltid drack te ur på fredagskvällarna i Öregrund när vi hade kommit ut med buss 811 på våren och hösten. Varje helg åkte vi ut, från påsk till allhelgona. (Och så var vi ju här större delen av sommarlovet också.) Då när vi kom ut var det kallt i stugan, och pappa brukade göra ryskt te (Konsums Cirkelte) med citron i den kannan. Till det åt vi smörgåsar gjorda på bröd från ett estniskt bageri i Hötorgshallen, Toomings tror jag att de hette, med olika sorters pålägg. Bland annat Munsökorv och Lönnebergakorv minns jag.

Jag tror att det var så att min syster köpte den här kannan i tonåren, säkert på Storms här i Öregrund. Hon har säkert inget emot att jag dissar den, för hon tycker nog inte heller att den är så snygg idag. Den är ganska liten, för liten om man är flera som ska dricka te. Och formen är inget vidare. Locket ligger inte stadigt på plats när man häller. Det ska faktiskt ett lock göra. Man ska inte behöva hålla i det. Dekoren är också trist. Brunt kan vara fint, men inte den bruna. Jaja. Det är i alla fall en tekanna från min barndom, som jag har bra minnen av.

7 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

 1. Det ryska teet var köpt på Konsum, men det var inte ett Cirkel-te utan ett te importerat från Ryssland.

  Comment by Enn Kokk — 2008-08-05 22:52 #

 2. I en liten rektangulär burk med ett innerock som astt med gångjärn på ena långsidan.

  Jag har absolut inget alls mot att du dissar den. Den var hiskelig redan då jag köpte den. Men den var DEN ENDA tekannan man kunde köpa i Öregrund just den dag då jag på morgonen halkat till på ett av de små bergen (det Viggo hoppar från) och vippat frukostbrickan så att den ditillsvarande lilla tekannan förgicks. Jag jobbade ju på Storms och var ensam i Öregrund – ni andra hade börjat jobba tror jag.

  Comment by Anna K — 2008-08-05 23:13 #

 3. Ja, precis sån burk. Blått och rött mönster, tror jag. Varför har vi inte kvar nån sån burk?

  Men nu kommer jag ihåg hur förpackningarna med cirkelte såg ut. Stora blommor på. Jättefina!

  Jag måste googla litet och se om jag kan hitta bilder.

  Comment by Kerstin — 2008-08-05 23:31 #

 4. Här är den:

  http://bp3.blogger.com/_vCfOhEgE5jo/SARG0-CaVZI/AAAAAAAABkc/cN2BUUsCtjQ/s1600-h/ryskburk2.JPG

  Comment by Hatti — 2008-08-06 8:31 #

 5. Exakt. Fin!

  Comment by Kerstin — 2008-08-06 8:53 #

 6. Ska man vara riktigt petig så kommer téet kanske från Georgien. Det står ”Te georgiskt extra” på toppen, men på sidan det något om RSFSR, dvs Ryssland. Möjligen odlades téet i Georgien och bereddes i Ryssland, det magra googleresultatet tyder på det. Hur som helst hade vi en sådan burk i Sollefteå också och den bidrog till att jag blev intresserad av Ryssland.
   
  På innerlocket står det på ryska hur man bereder té på ryskt vis, har jag för mig.

  Comment by Bo — 2008-08-06 12:06 #

 7. En sådan teburk finns i skåpet här hemma hos oss. På innerlocket står mycket riktigt hur man gör te på ryska och under burken är en lapp klistrad där det står beskrivet på svenska. Jag har alltid tyckt att det varit en både fin och praktisk burk. Vilken tesort som är i den nu vet jag inte, men jag fick det av Kerstin för bra länge sedan nu.

  Comment by Kristina Strömberg — 2008-08-13 23:48 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^