Flottaste middagen
26 juli 2008 0:07 | Allmänt, Ätbart, Bilder, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängdHelsingfors dag 2
En av förväntningarna på Helsingforsvistelsen var att äta på fina restauranger, och då menar jag både mat och miljö, och var ska man då gå om inte på Savoy, Helsingfors mest kända lyxkrog. Restaurangen ligger högst upp i huset med fantastisk utsikt, och 30-talsinredningen är gjord av Alvar och Aino Aalto. Den kända Aaltovasen som är så populär i Sverige är ritad speciellt för den här restaurangen. Där fanns den också i en extremt hög variant, som bara finns i åtta exemplar. Man kan skymta den på tredje bilden. Vi snackade en stund med garderobiären innan vi gick därifrån, och fick höra en massa intressanta detaljer, som att träet i möbler och paneler från början var ljusare, så som man tänker att Aaltos möbler är, men att det mörknat med tiden. Då hade de också bytt ut klädseln på möblerna för att den inte skulle bryta så mycket mot träet. Från början var det beige, men nu mörkblått.
Vi satsade på förrätt och huvudrätt. Någon dessert orkade vi verkligen inte. Var det värt pengarna? Tveklöst.
Vit gazpacho
Kungskrabba på två sätt, med bland annat penséblad
Limegranité
Vildren med rovmos (potatismos) och lakritssås
No Comments yet
Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^