Hos polisen

11 juli 2008 20:59 | Allmänt, Formgivning och arkitektur | 7 kommentarer

Idag har jag varit till polisen och beställt nytt pass. Det gick ganska snabbt och smidigt. Igår köpte jag också en Helsingforsguide. Om drygt en vecka åker jag och Bo med Dante och Magda till Helsingfors i några dagar. Vi ska tittat på design och arkitektur och äta på klassiska kaféer och restauranger. Barnen dumpar vi i Öregrund.

7 kommentarer

  1. Missa inte chilichokladtårtan på Fazers konditori. Jag åt den i maj och när jag sluter ögonen kan jag fortfarande förnimma den på tungan.

    Comment by Mikkis — 2008-07-13 21:57 #

  2. Det ska jag inte! Har du några fler helsingforstips?

    Comment by Kerstin — 2008-07-13 22:00 #

  3. Om ni ska titta på arkitektur bör ni gå in och kolla runt på Hotell Kämp, http://www.hotelkamp.fi/se/Index/. (Det ser inte mycket ut för världen från gatan så bli inte avskräckta.) Och vill ni se stan ovanifrån rekommenderas utsikten från tornet (inrymmande ett kafé) i Hotell Torni.

    Comment by Mikkis — 2008-07-14 13:17 #

  4. Det är klart att det alltid är bra att ha ett pass (jag har inget giltigt just nu – mitt blå pass utfärdades sista ordinarie dagen man kunde få svenska icke-EU-pass, den 30 december 1997, och jag har inte skaffat något nytt), men man behöver faktiskt inte pass för att flyga till Finland om man är nordisk medborgare. Det går alldeles utmärkt med ett ID-kort eller körkort. Se SAS:s information om pass och visum. Och Blue1 är helägt av SAS och tillämpar rimligen samma principer. Jämför också svenska luftfartsstyrelsens information om ID-kontroll. Den nordiska passfriheten vore ju för övrigt rent illusorisk, om flygbolagen eller luftfartsmyndigheterna satte den ur spel genom att kräva pass ändå.
     
    Det intressantaste med Hotell Torni är Ateljee Bars toaletter, vilka man absolut inte får försumma att besöka.
     
    Den julpyntlängtande torde inte missa Kiseleffs basar vid Senatstorget (Alexandersgatan 28), där man kan köpa de allra märkligaste juldekorationer året runt – Santa Maria tror jag att butiken heter.

    Comment by Magnus Andersson — 2008-07-16 2:46 #

  5. Visst är passfriheten satt ur spel! Jag höll på att bli strandad i Skavsta för att flygbolaget vägrade godta annat än ett av myndighet utfärdad ID – på den tiden endast körkort eller pass. Numera kan vi körkortslösa flyga irländskt även på nationellt ID, men detta är ju långt ifrån den enda i landet allmänt accepterade ID-handlingen. Mrrr.

    Comment by Mikkis — 2008-07-16 17:37 #

  6. Jag tyckte i alla fall att det var bäst att skaffa giltigt pass för säkerhets skull. Och det kan ju vara bra att ha ändå, om jag skulle resa någon annanstans. Och annars så har jag ju bara ID-kort. Inget körkort. Det är förbluffande hur ofta expediter konfunderat tittar på mitt ID-kort i butiker när jag betalar med kort, och inte verkar ha sett ett dylikt förut. Jag känner mig som ett ufo. Som den enda på jorden som inte har körkort.

    Comment by Kerstin — 2008-07-16 18:50 #

  7. Ett ID-kort, som ska fungera istället för pass (inom EU i alla fall) och som polisen utfärdar, kostar lika mycket som ett pass och räcker lika länge. Då är ju ett pass användbarare om man ska göra flera resor.

    Comment by Kristina Strömberg — 2008-07-17 10:05 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^