Coolhet

28 juni 2008 11:14 | Allmänt, Bilder | 4 kommentarer

När barnen skulle få sparkcyklar fick de välja själva vilka de skulle ha. Viggo tog en svart och guldig sparkcykel och Klara en rosa tjejig. Hon har lärt sig av de andra tjejerna på dagis vad som är tjejigt, och det svider litet måste jag säga. Hur man än försöker så är det ju annat i omvärlden som påverkar.

dsc02417.jpg

Viggo frågade mig om jag hade sparkcykel när jag var liten, men det hade man ju inte då. Han tyckte att jag skulle pröva hans, men Klara sa genast att jag skulle ta hennes tjejcykel, som hon uttryckte det. Nej, det finns inga tjejcyklar, sa jag. Jag frågade Viggo om han tyckte det. Nej, det gjorde han inte.

Och så sa han att tjejerna på dagis inte gillade sånt som var coolt. Nähä. Men kan tjejer inte vara coola då, frågade jag. Och Viggo svarade Jo, klart de kan. DU är det, mamma.

Ja, det är jag allt som har uppfostrat en så lovely pojke.

Senare när vi låg i hans säng och skulle läsa saga pratade vi mer om hur det har varit på dagis. Viggo gick ju sista dagen någonsin på dagis igår. Vi tittade på gruppfotot från dagis. Är inga tjejer på dagis coola, frågade jag. Han tänkte en stund. Nä, inga av de stora tjejerna, men Klara!

4 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

 1. Hej Kerstin!

  Jag läser här nästan varje dag och har gjort det länge, men har nog aldrig kommenterat. (Hittade hit via Enn.)

  Jag har dock ofta reflekterat över hur bra jag tycker att du verkar hantera det är med traditionell flick- och pojkighet och varit förvånad över att dina barn verkat vara så ”förskonade”. Både i hur de verkar vara som personer och deras kläder och leksaker. Det kan inte betyda annat än att du gjort ett förbannat bra jobb, och mer kan man inte göra. Yttre påverkan rår du ju inte på i särskilt stort utsträckning. I slutändan så handlar det ju kanske inte främst om huruvida man väljer en rosa sparkcykel eller inte, utan om man som tjej vågar ta för sig, ta plats, inte begränsas när man leker och interagerar med andra barn och så vidare. I de perspektiven har du ju också större påverksansmöjligheter.

  Coola Klara och fina Viggo. Heja dig och pepp att fortsätta orka bryta mönster!

  Comment by Joanna — 2008-06-28 14:05 #

 2. TACK! Verkligen snälla fina ord! Jo, Klara vågar nog ta för sig. Hon är väldigt bestämd och vet vad hon vill.

  Comment by Kerstin — 2008-06-28 21:10 #

 3. Att hon är bestämd och vet vad hon vill är ju faktiskt så mycket viktigare än att hon ”råkar” välja en rosa sparkcykel för att passa in på förskolan. Fast jag förstår att det kan svida lite grand, när man gjort vad man kunnat för att undvika rosaigheten.

  Men, det är aldrig lätt att bryta könsroller, varken för vuxna eller barn, men man kan bara göra så gott man kan. Och från mitt utifrånperspektiv verkar du ha kommit långt!

  Comment by Joanna — 2008-06-29 12:39 #

 4. Jag tyckte det bästa var att Viggo funderade ett tag innan han valde den svarta när jag frågade vilken han ville ha. Ju längre han inte skyr ”tjejgrejjor” desto bättre.

  Comment by Bo — 2008-06-29 15:15 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^