Bitterfittan på Uppsala stadsteater

20 april 2008 11:25 | Allmänt, Bilder | Inga kommentarer

bf.jpg
Foto: Klara G

I fredags var jag och JennyUppsala stadsteater och såg Bitterfittan. Jag hade funderat en del på hur boken skulle gestalta sig som enmansföreställning på 1 timme och 20 minuter.

Enmansföreställning tror jag var helt rätt, men jag tror att man krånglade till det genom röstförvrängningar och andra ljudeffekter när Anna Lyons skulle vara andra personer än Sara. Jag störde mig oerhört mycket på det. Man hade förstått ändå att det var Johan eller psykologen eller någon annan, och det blev mest effektsökeri för att lätta upp och vinna skratt. Och man måste inte skratta åt allt. Framför allt måste man inte skratta åt våldtäkt. Det hade faktiskt varit bättre om Anna Lyons hade stått rätt upp och ner och berättat hela berättelsen. Den hade burit för det och fungerat bättre så.

Naturligtvis måste man skala bort mycket från boken för en så kort föreställning. Att de valde att helt ta bort tonåren och studenttiden var nog ett riktigt val, hellre än att hyvla bort litet här och där. Det funkade ändå. Fast jag undrar ju om man hänger med om man inte har läst boken. Å andra sidan gissar jag att alla som ser föreställningen har läst boken.

Inte så förvånande notering om publiken. Kvinnor från övre tonår till yngre pensionärer. Kanske fem män totalt räknade jag till, och då gick de tillsammans med en kvinna. Inga killgäng direkt. Förutsägbart om just den här föreställningen, men också ganska typiskt för teaterpubliken generellt. Kulturtanter i alla åldrar.

No Comments yet »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^