Dagens kopp: Rörstrandskopp med kinesiskt motiv

15 april 2008 0:18 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

dsc00542.jpg

dsc00544.jpg

Ännu en kopp från min barndom. Jag tror att de här tekopparna kommer från morfar, att han brukade dricka te ur dem. Min mamma brukade i alla fall dricka sitt kvällste ur dem när jag var liten, och kaffe på morgonen också, tror jag. Men nu använder hon dem nog inte, kanske för att de är för sköra och krackelerade. Du får rätta mig om jag har fel, mamma.

Jag har i alla fall alltid tyckt om dem. Tyckte nog att de var litet eleganta när jag var liten. Och visst har de en enkel elegans och lätthet. Mycket fin form, litet gracila men inte tillgjorda. Typiskt för 20-talet. Godset är ganska tunt, och det gillar ju jag. Det får inte vara klumpigt. Örat är väl inte så skönt att hålla i, kanske. Lagom stora är de också. Den gröna dekoren med kinamotiv var jag nog mer svag för som barn. Jag var ju nostalgiskt lagd redan i barndomen, som jag tidigare skrivit om, och då på ett helt oreflekterat och urskiljningslöst vis.

Jag vet faktiskt inget om de här kopparna annars, mer än att de har Rörstrandsstämpel, och den visar vad jag kan förstå att den är tillverkad någon gång mellan 1920 och 1932. Och i så fall kanske morfar köpte dem när han var student i Uppsala och bodde på Arken. Vad vet jag. Det är en fin tanke i alla fall. Vi är tre generationer i släkten som har bott på Arken och druckit te. Morfar, mamma, min syster och jag. Men mormor som också läste i Uppsala fick inte bo på Arken minsann. På den tiden var det ett studenthem bara för män. Det var en liten utvikning, men utvikningar kan vara trevliga.

3 kommentarer

  1. Den här koppen var min älsklingskopp när jag var barn-tonåring. Jag sätter den inte i något särskilt samband med min pappa, din morfar. Vi drack ur de här kopparna när vi lyssnade på radio på lördagskvällar.Då var ju han nästan aldrig hemma utan på kurser och konferenser. Jag använde dem också när jag lyssnade på radio och handarbetade på storhelger. Vi satt i den gröna soffgruppen, som nu finns hos oss på Idrottsgatan, som var ett arv från mormor. De gröna kopparna och de gröna möblerna var så vackra tillsammans. Min mamma, din mormor, brukade bjuda på nybakt bröd eller goda smörgåsar till theet. Mamma, som visste att det här var mina särskilda älsklingskoppar gav dem till mig för länge sedan. Det är sant att jag är rädd om dem och därför inte använder dem så ofta. Men det händer.

    Comment by birgitta dahl — 2008-04-15 20:34 #

  2. Jag tror att det kan vara så att mina föräldrar fick de här kopparna av min moster och gudmor Rut Axelsson, Kristinehamn. Hon målade själv porslin, vävde, broderade. Jag har en theservice, som hon målat.

    Comment by birgitta dahl — 2008-04-15 22:04 #

  3. Min ömma moder har en mycket välbevarad mycket stor servis med finskt arabiaporslin från jag vet inte när. Det är i varje fall arvegods fån mormor. När min nu bortgångna moster som var expert på porslin med en egen glas och porslinsbutik berättade att den var mycket värdefull för några års sedan, tordes jag inte dricka kaffe ur de kopparna längre och inte heller diska dem, till min mors sorg…. ;-)
    (Jag hade nämligen tappat sönder nästan hälften av de där kopparna och en och annan terrin under årens lopp redan innan jag visste)

    Comment by Tant Rasch — 2008-04-16 22:47 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^