Detta var inte vad Ellen Key tänkte sig

13 januari 2008 11:20 | Allmänt, Läser, Lyssnar på | 1 kommentar

Läser intervjun med Catti Brandelius i DN Söndag där hon berättar om Bredäng i reportaget om förorter. Hon är verkligen coolaste tjejen. Vi läste idé- och lärdomshistoria tillsammans i ett år för länge sedan. Redan då använde hon sig av sitt alter ego Miss Universum och sjöng med Doktor Kosmos.

Någonstans har jag en demotape med Doktor Kosmos. Just precis, ett kassettband. Det hade man förr i tiden.

Senare läste hon bland annat på Konstfack.

Jag minns en guidad tur med Miss Universum på Moderna museet, där hon gick runt med en bandspelare med musik och kommenterade konsten och ifrågasatte begrepp som mästare och musa. Bland annat ett porträtt som Sigrid Hjertén målat av Isaac Grünewald, och ett annat som han målat av henne. Sigrid och Isaac på varsin sida av en stor sal.

Catti har ofta ganska tydliga referenser till idé- och lärdomshistoria i sina texter. Det finns nog ingen annan som skulle komma på att skriva en låt om Hildegard av Bingen eller om Ellen Key. Kolla in den här videon.

1 kommentar »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

  1. Jag har en mängd skivor med både Miss Universum och Doktor Kosmos – de är bra exempel från nutid på att man fortfarande, om än till ett nytt slags musik, kan skriva samhällsengagerade, rent av politiska låtar.

    Intressant det du skriver om Sigrid Hjertén och Isaac Grünewald. Har du sett långfilmen och Sigrid och Isaac? Den är faktiskt mycket sevärd.

    Comment by Enn Kokk — 2008-01-13 16:44 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^