Jo, den där Klara

17 december 2007 17:18 | Allmänt, Bilder | 4 kommentarer

Det pågår en kamp mellan mig och Klara just nu. Hela hösten har hon varit galet busig, envis och trotsig. Hon ska ha sin vilja igenom hela tiden, och det är lätt att ge med sig när man är trött och det mesta känns jobbigt. Men det funkar ju inte. Det är inte bra för någon. Inte rättvist mot Viggo som får vika sig för lillasysters vilja, inte bra för trötta föräldrar och inte bra för Klara heller. För det är inte alltid det som man vill som är bäst. Och hon kan bli en pest bland kompisar om hon lär sig att hon alltid får bestämma.

Samtidigt är det ju bra att hon inte är mesig, bly och rädd. Det var jag när jag var liten. Det är bra att hon tar plats och vet vad hon vill.

För att ni ska få en bild av hennes busande kommer här några exempel från hösten:

Rita på dörrar, väggar, fina 50-talsbordet från NK Bohag (Men det gick bort med rengörningsmedel).

Rulla ut allt papper från ett par toapappersrullar på golvet. Ett par gånger.

Klippa sönder bok.

Riva sönder bok.

Klippa sönder blommor.

Slänga i en toapappersrulle i badvattnet när Viggo badar. Vet ni vad det blir? Pappersmassa. Betänk också att Viggo i badet leker med sin playmobilpolisbåt med en miljon små, små delar. Man får fiska med trådsil.

Hon kan bli hur arg som helst när jag säger nej till henne. I torsdags när jag stod och stekte pannkakor och plättar var hon jättearg på allting som hon kunde komma på. Så här lät det: Dumma plättar, dumma bordet, dumma mjölken, dumma leksaker, dumma golvet, dumma lampan, dumma pallen, dumma mamma! Och jag förstår henne. Så känner jag också ibland.

Samtidigt kan hon vara världens ljuvligaste när vi ligger i sängen och hon ska sova. Lilla handen som klappar min kind och mitt hår, och hon säger: ”Du är fin, mamma. Jag älskar dig.” Och hon ligger och sjunger för mig.

Och rolig är hon. Som igår när det tog tid för henne att somna, och jag var tvungen att gå ut på toa. När jag kom tillbaka hade hon satt sig upp i sängen och tagit på solglasögonen och lekte med snögloben. Jag var tvungen att hämta kameran. Bästa tjejen!

solisar1.jpg

solisar2.jpg

solisar3.jpg

solisar4.jpg

4 kommentarer

 1. Också morfar har sett lite av det här. När barnen inte åt vidare mycket, la jag undan Tom och Jerry- och Mumin-kexen längst inne på diskbänken – äter man inte vanlig mat, får man inte äta kex heller! Viggo lydde, men när jag fick två telefonsamtal i rad, snodde Klara ändå kexen, tappade kexbitar över halva lägenheten och slutligen resten på golvet i mitt rum, där jag satt och pratade i telefon. Och så började hon trampa på kexen.

  Sen hade hon plötsligt hela spökplumpenskatten om tio kronor i näven, alltså även de fem som var Viggos. Jag frågade, och så förklarade Viggo helt lugnt, att Klara hade tagit hans pengar också. Men då ingrep morfar: Viggo fick med hans bistånd sina fem kronor tillbaka.

  Men jag älskar Klara i alla fall, och vi kommer för det mesta mycket bra överens. Då och då får hon små ömhetsanfall gent emot sin morfar: kramas eller sträcker upp armarna för att komma upp i famnen.

  Comment by Enn Kokk — 2007-12-17 17:41 #

 2. Jag har också en sån flicka och man får tänka att det som är tufft nu är bra egenskaper när hon blir vuxen…. Och hon har också lugnat sig nu när hon är äldre.

  Comment by Helene — 2007-12-18 9:13 #

 3. För några veckor sedan var det en kvinna på jobbet som sa något i stil med ”när de sedan fick en pojke också förstod de varför jag inte hade satt ner min son på golvet när vi var på besök”. Det sjönk långsamt in att hon trodde att det var en medfödd skillnad mellan pojkar och flickor när det gällde busighet. Då gick jag igenom Klaras bravader under helgen (stampa sönder alla pepparkakor på golvet i vardagsrummet, pappret i badkaret) och hon då sa hon ungefär ”ja, det är ju skillnad på olika personer”.
   
  Ja, just det!! Ska man göra några biologiska analyser, så liknar Klara mig mera i humör och inställning till regler och Viggo tar efter Kerstin, men det är en rätt meningslös övning vid deras ålder eftersom de inte är isolerade från mitt och Kerstins inflytande på deras miljö.

  Comment by Bo — 2007-12-18 18:09 #

 4. Oj, vilka härliga bilder!

  Comment by LeoB — 2007-12-20 2:31 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^