Vasagatan 9

10 oktober 2007 19:33 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 5 kommentarer

är en adress som inte finns längre, åtminstone inte i Stockholm. Men där låg en gång i tiden IOGT:s centralexpedition. Ända till någon gång på 60-talet när där skulle byggas tunnelbanestation. Efter det har kansliet legat på många ställen.

Igår hade vi planeringsdag med kommunikationsenheten, och vi var då på Nordic Light, som har adressen Vasaplan 7. Jag är inte helt säker, men jag tror att det är samma kvarter som Vasagatan 9 låg på. Det kan dock vara så att det låg i kvarteret ett snäpp närmare Centralen.

Här kommer en bild på gamla IOGT-högkvarteret som jag har scannat från en bok, därav linjen tvärs över bilden. Och så ett par bilder som visar utsikten från tionde våningen på Nordic Light igår. Tänk om jobbet låg så där, tre minuter från tåget nu också?

IOGT-kansli.jpg

PICT8205.jpg

PICT8206.jpg

5 kommentarer

 1. Där, på Vasagatan 9, har jag varit många gånger i slutet av 40-talet och början av 50-talet, när min pappa var ordenbsstudieledare i IOGT, vi bodde i Vallentuna och jag gick i Statens Normalskola i Stockholm.

  Comment by birgitta dahl — 2007-10-13 19:55 #

 2. Kul att se bild från hur Stockholm såg ut förr.
  Jag jobbade förut på Postgirot Utland som förut låg på Vasagatan 7.
  Jag började där 1974 och nu har den delen av Postgirot flyttat från Vasagatan.
  Och oj vad det ser annorlunda ut där nu.
  Blir nostalgisk när jag tänker på hur det såg ut förut.
  Och stora Posten mitt emot med de vackra innertaken osv.
  Där stod man ofta i kö för att hämta pengar m.m.

  Comment by Inger Maryissa — 2007-10-16 12:49 #

 3. Jo, men Vasagatan 9 i Stockholm finns visst!
  Åtminstone tre företag ligger på den adressen:
  Tjabba Thai Restaurang & Catering
  Vasaplan Skomakeri/Kemtvätt
  Vasahallen i Stockholm AB
   
  Och på hitta.se kan man få se hur huset på Vasagatan 9 ser ut.
   
  Jag tror att det är kvarteret ett steg närmare Stockholm C än hotellet där du var; IOGT:s centralexpedition låg i hörnet Vasagatan–Bryggargatan.
   
  Det som inte syns på den scannade bilden av centralexpeditionen är den vita godtemplarfanan med malteserkorset och globen, som alltid vajade väl synlig högt över Stockholms city och som var strålkastarbelyst dygnet runt, om jag har förstått saken rätt. (På bilden syns bara nederdelen av flaggstången på husets torn.)
  Man kan också notera hur mycket ljusreklam som satt på husfasaderna förr, här inte bara för Godtemplarorden (mot Bryggargatan) och nykterhetsrörelsens förlag med det neutrala namnet Oscar Eklunds förlag (mot Vasagatan), utan även för en mängd kommersiella annonsörer.
  Tidigare fanns Stockholms Dagblad i huset; se bild österfrån på Bryggargatan och bild norrifrån på Vasagatan, båda från Stockholmskällan.

  Comment by Magnus Andersson — 2007-10-16 20:02 #

 4. När jag kartsökte på Eniro på Vasagatan 9 kom det inte upp. Jag tänkte att det inte fanns någon som hade den adressen, men det finns det tydligen.

  Flaggstången är kapad på bilden i boken, så det är inte jag eller min scanner som har kapat den.

  Comment by Kerstin — 2007-10-17 0:06 #

 5. Jo, jag vet, jag har också boken. Det hade nog inte blivit någon bra bild om fotografen hade tagit med en massa himmel för att få med flaggan.
  Jag ville bara poängtera att det var en bra marknadsföringsgrej med den belysta, högt placerade flaggan på en central, trafikerad plats i huvudstan.
  Det finns en sentimental historia om någon godtemplarhövding eller så som låg på sin dödsbädd någonstans i Stockholm och fann hugsvalelse i att han kunde se godtemplarfanan lysa över staden genom fönstret i rummet. Jag vet inte om historien är sann.

  Comment by Magnus Andersson — 2007-10-17 1:16 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^