Juniskär del 1 Huset

17 maj 2007 10:03 | Allmänt, Bilder | 13 kommentarer

På väg hem från Sollefteå i tisdags åkte vi förbi Juniskär när vi hade ätit lunch i Sundsvall. Juniskär är den by där min pappa växte upp när han kom som flykting från Estland 1944. Farfar var fiskare i Estland, och hade egen fiskebåt som de flydde i. Först var de i flyktingläger i Finland, sedan kom de till Sverige. De kom i land vid Löran utanför Sundsvall. Först bodde de i flyktingläger här också, därefter ett kort tag inhysta på en bondgård i Nyland, Njurunda. Men från 1945 blev de hyresgäster på nedervåningen i Kjell Nordins hus i Juniskär. Det var Kjells föräldrahem, men Kjell var ogift och hade inga barn, så han bodde i en liten lägenhet på övervåningen och hyrde ut resten av huset. Min farfar och farfar kom att bo där ända tills de dog, farfar 1977, farmor 1994. Kjell var något yngre än mina farföräldrar, född 1923. Eftersom han levde ensam blev det så att han åt med familjen på nedervåningen, och när det blev aktuellt att köpa första teven slog de sig ihop och gjorde det tillsammans. Kjell var nästan som en familjemedlem.

I det här huset har jag naturligtvis varit massor. Jag brukade vara hos farmor och farfar en vecka på sommarlovet och så alla sportlov. När min pappa låg på sjukhuset för ett par veckor sedan och skulle få pacemaker inopererad ringde min farbror Stor-Matti och berättade att Kjell hade dött. Det känns väldigt sorgligt att han är borta, och sorgligt att länken till Juniskär är borta. Kjell hade inga nära släktingar i livet, så det är pappa och hans bröder som sköter allt kring begravningen och annat praktiskt. Därför tyckte pappa att det var ok att vi gick in på tomten och fotograferade, trots att vi nu formellt inte har något där att göra.

Och jag är ju den typen som gärna vill dokumentera och bevara minnen. Så nu kommer många bilder från Juniskär, på sådant som betyder något för mig. Jag tror kanske inte att alla de här bilderna är så intressanta för de flesta som läser min blogg. De är för familjen. Och jag vet att min lillebror Matti också känner igen allt och förstår varför jag har fotograferat sådant som för andra framstår som ointressant.

På väg till Juniskär åker man över en bro. Den är byggd alldeles intill denna bro, och när jag var liten var det den bron man åkte över. Vi tog tåget till Sundsvall, och så kom Kjell och hämtade med bil. Bilden är tagen genom bilrutan medan vi åker.
bron.jpg

Här är då huset. När farmor levde var det helt vitt. Farmor hade massor av blommor i rabatterna. Lejongap minns jag till exempel. Nu är det ganska igenvuxet. Kjell var 84 år och böjd av ett liv av hårt arbete som byggnadsarbetare.
huset1.jpg

Mot uthuset. Där finns snickarbod, tvättstuga och annat.
PICT6594.jpg

PICT6567.jpg

Altanen, och i förgrunden den snirkliga grenen där fågelbordet brukade sitta. Farmor matade alltid fåglarna. Till och med skatorna. Och det fanns ekorrar som brukade hoppa in genom köksfönstret och ner i farmors förklädesficka, där hon hade nötter och mandel åt dem.
PICT6586.jpg

Otroligt snyggt golv på altanen.
PICT6580.jpg

13 kommentarer

 1. […] De flesta av Kerstins bilder har mest bara en privat innebörd för mig, Kerstin och andra berörda, men den som är nyfiken på den miljö jag har skrivit en del om vill jag leda vidare till fyra bildavsnitt på Kerstins blogg: Huset Trädgården Lillstugan Stranden […]

  Pingback by Enn Kokk » Juniskär i bilder — 2007-05-17 15:39 #

 2. Det du av naturliga skäl inte kunde fånga var den fantastiska blomsterprakt som fanns runt huset och som var farmors verk. I hörnet mellan verandan och väggen ner mot uthusen fanns till exempel en dahlia, som blev mer än manshög och som beundrades av alla som gick förbi på vägen.

  Till Kjells storverk hör att han, efter fyllda 80, lyckades med att själv byta ytterpanel på huset.

  Comment by Enn Kokk — 2007-05-17 16:26 #

 3. Hej
  Jag snurrade run på ”vad är du”. Tittade på alla bilder, fick se eran bild :-). Kul att du fick åter uppleve gamla minnen och föreviga dom med bilder. Kul att du delade med dig av berättelsen.
  // Rosa

  Comment by Rosa — 2007-05-17 17:48 #

 4. Gud vilket vackert balkonggolv!!! Hur är det gjort? Är det plattor eller något som man strött på betongen innan den stelnade???

  kram
  anders

  Comment by Anders Ringnér — 2007-09-21 21:13 #

 5. Det här golvet är gjort av en mycket yrkesskicklig murare, men jag tror knappast att han själv har hittat på mönstret. Det måste alltså ha funnits förlaga, lösa delar eller något dylikt-

  Comment by Enn Kokk — 2007-09-22 19:08 #

 6. Jag förstår att du gillar balkonggolvet, Anders. Min pappa har ju redan svarat om att Kjell har gjutit golvet själv, och det är alltså inte plattor, utan färg i betongen.

  Comment by Kerstin — 2007-10-01 22:23 #

 7. Hejsan
  Jag googlade på Juniskär av nyfikenhet coh hittade det här bilderna, och skickar en varm hälsning till er alla. Jag bodde lite snett emot Edgar och Ella. (dom som hade så mycket hundar).

  Comment by Sture Westberg — 2009-02-07 0:01 #

 8. Tack för hälsningen. Edla hette min farmor. Jag undrar mycket vad som har hänt med huset.

  Comment by Kerstin — 2009-02-07 8:54 #

 9. Ja så hette hon, ursäkta men det var längesen nu.
  Det var ett ungt par som köpte huset i sommras.
  Det såg ut som dom renoverade en hel del invändigt
  då.

  Comment by Sture Westberg — 2009-02-07 23:28 #

 10. Jag söker information om vår släkts gamla pensionat som tidigare fanns i Juniskär. Intresserad av gamla historier om pensionatet och foton. Någon som vet något?
  Eva

  Comment by Eva — 2013-04-11 16:25 #

 11. Hej, Eva Bäck

  Eftersom mitt svar inte går fram som mejl på den av dig angivna nätasdressen, prövar jag med att gå den här vägen.

  Vad jag vet var pensionatet urspungligen sågverkets patronsvilla – den gamla sågplan låg längs stranden nedanför det här huset och ut mot Skatudden. Det här strandområdet användes på 1940-talet och 1950-talet, när jag bodde i Juniskär, som festplats. Varje sommar hölls där midsommar- och fiskarfester. Midsommarfesterna var de största i Norrland – de drog en jättelik publik,
  som bland annat lockades av den tidens bästa artister. Jag såg dem alla live i lilla Juniskär.

  Pensionatet kom jag mest i kontakt med genom att jag på somrarna jobbade som springsjas i Berglunds handelsbod (som senare ersattes av Café Juniskär).

  Den här affären levererade all mat till pensionatet, som hade många gäster under semestermånaderna. Varje dag fick jag cykla i väg med en paketcykel fullastad med matvaror, bland annat en stor gammaldags mjölkkruka, nästan
  lika stor som jag själv, på pakethållaren fram, vilket gjorde färden ganska vinglig. Sista biten uppför den ganska branta backen fick man leda
  paketcykeln. En gång minns jag att paketcykeln där välte för mig, med mjölkkruka och allt.

  Min kontakt med pensionatsgäserna var vänlig men minimal, och senare berättade Ingemar Berglund, son till gamle Israel Berglund – de drev båda
  affären – att pensionatsgäserna hade döpt mig till Dramaten.

  Problemet med att vaska fram minnen kring pensionatet och dess öden är att så många av de äldre juniskärsborna är döda. En av mina gamla skolkamrater, då Ingrid Söderberg, som gift Ingrid Nylander, bor dock kvar i Juniskär och
  kan säkert ge dig fler trådar att nysta i. Bland annat fanns det i pensionatsfamiljen en tjej som var lite yngre än jag – hette hon Lillemor
  Eriksson? – som under en period liksom jag åkte buss till Läroverket i Sundsvall. Ingrid vet kanske vad det blev av henne.

  Hoppas du har åtminstone lite nytta av det här.

  Med vänlig hälsning

  Enn Kokk

  Comment by Enn Kokk — 2013-04-13 12:29 #

 12. Hej igen.
  Vad roligt att jag fick svar. Trodde inte mitt mail gått fram men nu ser jag att du svarat här.

  Lillemor? Kan det vara Britta Eriksson? Hon var dotter till Tekla som drev pensionatet. Hon är född 1917 så det kan inte stämma med ålder. Kanske någon annan i släkten som jag missat:) Måste kolla det.

  Kommer du på mer roliga små historier så är jag oerhört tacksam för att få ta del av dina minnen. Allt från hur det såg ut, hur Tekla var, vad du hört om Panget osv.

  Hälsningar Eva

  Comment by Eva — 2013-04-18 9:17 #

 13. Till Eva: Pappan till den tjej jag nämner hette Svante Eriksson, om jag minns rätt.

  Comment by Enn Kokk — 2013-04-18 20:29 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^