Avgå

17 januari 2007 23:24 | Allmänt | 3 kommentarer

Ikväll har jag varit på styrelsemöte med min IOGT-NTO-förening. När vi förberedde årsmötet meddelade jag att jag hade för avsikt att inte ställa upp för omval på flertalet av mina uppdrag. För sanningen är ju att det inte funkar med en massa ideella uppdrag när både jag och Bo jobbar heltid, pendlar och har barn i dagisålder.

Så här ser en dag ut för mig.

6.00 Väckarklockan ringer. Försöker smyga upp så att barnen, som under natten har kommit över till vår säng, inte ska vakna. Går ner i källaren. Hänger kanske upp en maskin tvätt som jag satt på på kvällen. Duschar. Går upp igen. Barnen kanske vaknar. Värmer välling åt dem medan Bo går ner och duschar. Försöker hinna göra mig i ordning, göra frukost att ta med till tåget och stänga av datorn och packa ned den. Det går ju inte att ignorera barnen bara för att jag har bråttom på morgonen, även om det är Bo som gör i ordning dem och tar dem till dagis.

7.00 Springer till bussen.

7.30 Tåget går. Förhoppningsvis har jag sittplats och kan äta frukost och jobba på tåget. Framme 8.05. Tar 1:ans buss från Kungsbron till Stora Essingen.

8.30 Kommer till jobbet. Jobbar till 14.00.

14.00 Sticker från jobbet. Buss, och så tåget 14.40. Den avgången är det aldrig problem med sittplats. Jobbar på tåget om jag inte somnar. Framme 15.20. Bussen till dagis. Småspringer från bussen över mörka geggiga idrottsplanen och tänker varje dag att jag borde ha gummistövlar och galonbyxor.

15.45 Framme på dagis. Nu på vintern är de oftast inne när man hämtar. Alla barn som är kvar vid den tiden från alla fyra avdelningarna är då på Klaras avdelning, Freja. Pratar litet med personalen om hur barnen haft det. Viggo är oftast sur för att han inte har lekt färdigt på dagis. Går över till Viggos avdelning, Valhall, för att hämta hans kläder. Klara klänger på mig. Svårt att bära både Klara klängapa och vinteroverall, vinterkängor, raggsockor och tusen andra grejer, och så Viggos teckningar som man inte får glömma. Tillbaka till Freja. Börjar projekt påklädning av Klara och övertalning av Viggo att klä på sig själv. Viggo och Klara vill åka rutschkana i kapprummet istället. En bra dag är vi färdiga 16.00. En vanlig dag är vi färdiga 16.15. Går hem med Klara i barnvagn och Viggo på ståbrädan.

16.30 Hemma. Leker en stund med barnen. Lagar middag. Försöker få barnen att sitta vid bordet och äta ordentligt. Klara är matvrak. Viggo är kräsen.

18.00 Barnen kollar på Bolibompa och dricker så småningom välling i soffan. Bo kommer hem 18.15 och äter och sedan städar dagens beting. Han sköter städning och jag tvätt. Jag är i vardagsrummet med barnen och kanske jobbar litet vid datorn samtidigt om de kollar barnprogram.

19.30 Jag och Bo tar varsitt barn, borstar tänder, tar på pyjmas och läser saga. Går det bra sover de 20.00. Går det mindre bra kan klockan vara över nio innan de somnat.

20.30 Plockar tvätt och tar reda på annat hushållsbestyr.

21.00 Jobbar framför datorn i vardagsrummet ifall barnen skulle vakna. Måste jobba minst två timmar varje vardagkväll för att få ihop min arbetstid.

23.00 Kanske tittar på tv, surfar litet och bloggar om jag har jobbat färdigt och orkar. Klara vaknar oftast vid elva-tolv-tiden, och då går jag och lägger mig med henne i stora sängen. Hon får mera välling om hon vill och somnar förhoppningsvis om snabbt. Jag somnar också.

Ni hajjar att jag inte hinner massa ideella uppdrag va? Och ändå har jag de här uppdragen:

Våra Gårdars förbundsstyrelse
Styrelsen för Stiftelsen Nykterhetsvännernas Studenthem i Uppsala (Arken)
Distriktsordförande för Våra Gårdar-distriktet i Uppsala län
Kongressbestyrelsen och Mat- och kafé-kommittén inför IOGT-NTO-rörelsens kongresser i Uppsala i sommar
Uppdrag kopplade till min IOGT-NTO-förening 31 Drabanten:
vice ordförande
programkommittén
politiska kommittén
kommittén för Solgläntan (sommarhemmet)
fastighetsstyrelsen för Drabantenhuset

Helt galet. Våra Gårdars FS har tvåårig mandatperiod, så där måste jag sitta kvar ett år till. Arken är roligaste uppdraget, men där är det egentligen inget svårt att få någon annan bra att sitta. Kongressen är över om några månader. Våra Gårdar-distriktet är självklart att jag inte ska ha kvar. Vad gäller Drabantenuppdragen tänkte jag ha kvar Solgläntan, och inget annat.

3 kommentarer

  1. Det var inte lite uppdrag… Hoppas det ordnar sig bra.

    Comment by Helene — 2007-01-18 10:01 #

  2. Det är bra att sålla bland uppdragen innan man blir ett såll själv…låt dig inte utpressas att ställa upp på mer än vad du vill och orkar.

    Comment by Jenny — 2007-01-18 16:44 #

  3. Ja, det är uppenbart att du nu har det för arbetsamt. Jag känner igen min egen verklighet som heltidsarbetande småbarnsförälder med uppdrag. De år man har barn är ju en kort period av livet – ta vara på den. Sen kan du ju när du får bättre om tid ta på dig uppdrag igen. Hoppas du kryar på dig från förkylningen!

    Comment by Birgitta Dahl — 2007-01-21 12:55 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^