Tandlös

15 januari 2007 12:35 | Allmänt | 4 kommentarer

Jag sitter hemma och jobbar idag efter att ha varit hos tandläkaren på förmiddagen och dragit ut en visdomstand. Det var den sista av visdomständerna som jag drog ut. De andra tre drog jag ut i gymnasiet och strax därefter, eftersom de växte snett. Den här, som satt i överkäken, växte också snett. Min tandläkare hade sagt att visdomständer i överkäken är mindre besvärliga att dra ut, men det var inte så lätt ändå. Hon fick tillkalla en kollega som fick hjälpa till när bara en av tandrötterna kom ut. Och så fick de klyva och dra ut rötterna en och en. Nu var jag ju ordentligt bedövad, så till att börja med kändes det ingenting, men eftersom det tog längre tid än beräknat började det kännas på slutet. Jag låg där i stolen och försökte koncentrera mig på att räkna för att leda bort tankarna.

Annars tycker jag att det är annat som är obehagligare när man sitter där, än själva tanden som dras ut. Till exempel när man ska ha en röntgenplåt i munnen och bita ihop. Det skär in i gommen, där man inte alls är bedövad. Idag skulle de röntga långt in i gommen för att se hur mycket av rötterna som blev kvar, och då fick jag kväljningar av det. Eller när något instrument råkar klämma fast läppen mellan instrumentet och en tand. Det gör skitont, och de tar i och bänder rätt hårt när de drar ut en tand. Jag överlevde i alla fall, men inget bokmärke fick jag.

Nu har jag varit hemma och jobbat ett tag, och bedövningen har nästan släppt helt, så nyss vågade jag mig på att dricka vatten och äta litet mosad avocado – på vänster sida – till lunch. Men jobbmobilen är avstängd. Har ingen lust att slöddra i telefonen, och kinden är fortfarande svullen.Jag har inte för avsikt att prata förrän jag går och hämtar på dagis.

Förresten, varför ska man betala massa pengar för sånt som är obehagligt? Över en tusenlapp fick jag punga ut. Inte kul. Jag får nog vänta ett tag till med att gå och klippa mig, har inte råd nu. Men jag ser inte klok ut. Sist jag var hos frisören var i augusti.

4 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

 1. Du har min allra största sympati. Dra ut tänder är INTE roligt. Jag har alla visdomständer kvar – hotet om utdragning p g a att de behöver lagas har funnits hela tiden, men jag har undkommit. Däremot drog tandläkaren ut en kindtand för några år sedan. Upplevelserna är ungefär desamma som dina. De fick plocka ut tanden och roten i småbitar – det tog över 2 timmar och jag var svimfärdig och genomblöt av svett innan jag kunde vackla därifrån. Dieten närmaste dygnet efter var bara vatten. Håller tummarna att du slipper för mycket värk när bedövningen släpper.

  Comment by Kristina Strömberg — 2007-01-15 14:27 #

 2. Upprörande att du inte fick nåt bokmärke! För 1000 spänn borde du ju kunnat fått nåt kul.

  Comment by Åsa — 2007-01-15 18:00 #

 3. Stackare! Hoppas du känner dig bättre nu. Jag har varit med om samma saker och tycker att röntgningen är besvärlig. Nu får jag bara hoppas att läkningen går bra! Kram!

  Comment by Birgitta Dahl — 2007-01-16 9:09 #

 4. Det är som jag alltid misstänkt. Det fanns endast lite visdom hos dig och nu är även den borta. Nej, seriöst så är det fördjävligt att dra ut visdomständer. Det knakade i käken när de drog ut en av mina. Jag är sjuk förresten. Hemma sedan en vecka. Penicillin. Bättre men inte bra. Sjukskriven hela veckan.

  Comment by Matti — 2007-01-18 12:30 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^