Det är inte så ofta ny arkitektur imponerar på mig

11 oktober 2011 8:45 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

I alla fall inte när det gäller bostäder. Offentliga byggnader är en annan sak, men när nya flerbostadshus och villor byggs idag tycker jag oftast att det är taffliga och billiga detaljer som jag stör mig på. Men under det senaste året har jag spanat på ett hus som vuxit fram i hörnet Salagatan-S:t Persgatan. Jag brukar parkera cykeln mitt emot på Salagatan när jag ska gå loppisrunda på Vaksala torg. Nu i lördags när jag kom dit var byggställningarna äntligen bortplockade, så jag passade på att fotografera. Huset är alldeles svart, med grå sockel, och många snygga detaljer som portarna med träpartier runt om och de vinklade balkongerna ut mot S:t Persgatan. Jag gillar det väldigt mycket. Arkitekten Greger Wolter har influerats av trettiotalets arkitektur. Läs mer om kvarteret Alfhem här. Snart flyttar förresten Pingstkyrkans second hand-butik Bäckar små in i hörnbutiken. Bra att den hamnar i bästa loppiskvarteren. Här kan man se hur det såg ut på platsen vid förra sekelskiftet.

3 kommentarer

 1. Jag gillar det svarta materialet i fasaden och tycker liksom du att det är bättre än mycket nytt som byggs i flerbostadshusväg. Men jag känner en för tydlig blinkning mot 30-talsfunkisen. Detta har ju gjorts lika eller bra tidigare under 1900-talet… Jag tycker man kan begära mer av 10-talets arkitektur än att det bara kopierar utan eget avtryck.

  Ett ännu bättre exempel på intressant bostadsarkitektur är det ännu inte byggda Söderkåkar av Utopia:
  http://www.utopia.se/projekt/soderkakar/

  Också en blinkning till arkitekturhistorien och platsen, men med ett eget uttryck och ett genuint avtryck från 10-talet.

  Men som sagt – hellre detta än JM:s standardmanualer. :)

  Comment by Hull — 2011-10-11 10:37 #

 2. Tres bien!

  Comment by Gila — 2011-10-11 22:29 #

 3. Oj, jag trodde först att du hade fotat i svartvitt! Effektfull färg på huset. Det gör sig nog bra mot alla möjliga himlar.

  Comment by Mikkis — 2011-10-12 0:02 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^