Pistagerulltårta med citronkräm och hallon

Supergod smakkombination av pistage, citron och hallon! Och vet ni vad, om man inte orkar göra citronkrämen går det fint att köpa en burk Robertsons lemon curd istället.

Rulltårtsbotten
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
50 g finhackade pistagenötter
eventuellt några droppar grön karamellfärg
strösocker att strö över

Citronkräm
rivet skal av 1/2 citron
1 stort ägg
1 3/4 dl strösocker
1/2 dl färskpressad citronsaft
50 g rumsvarmt smör

Hallon till fyllningen

Citronkräm: Finriv citronskal och pressa citronsaft. Blanda citronskal, ägg, socker och citronsaft i en värmetålig skål. Vispa över vattenbad tills krämen tjocknar, men akta så det inte blir för varmt. Då skär sig krämen. Tillsätt smöret i små klickar och fortsätt vispa till en slät kräm. Ta från värmen, sila krämen genom en finmaskig sil, häll upp den i en burk med lock och ställ i kylen.

Rulltårtsbotten: Klä en långpanna, 30 x 40 cm, med bakplåtspapper. Finhacka pistagen. Vispa ägg och socker cirka 5 minuter. Vänd ner mjöl, bakpulver, mjölk och pistagenötter i smeten. Färga eventuellt med grön karamellfärg. Häll ut smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen på 225 grader cirka 5 minuter. Kolla så det inte är rinnigt i mitten och grädda litet längre om det behövs. Strö litet socker på kakan direkt när en kommer ur ugnen och stjälp upp den upp och ned på ett bakplåtspapper. Lossa papperet som den gräddades på.

Det går lättare att rulla utan att kakan spricker om man fyller och rullar medan kakan är varm. Bred citronkräm på rulltårtsbottnen och strö över ordentligt med hallon. Rulla ihop till en rulltårta och låt stå i kyl minst en timme innan den skärs upp.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^