Estnisk saffranskringla – Stritsel

Stritsel är ett estniskt saffransbröd, som bakas till högtider som nationaldagen 24 februari, jul och födelsedagar.

75 g jäst
3 dl mjölk
ca 650 g vetemjöl
200 g smör
1,5 dl socker
2 äggulor
0,5-1 tsk salt
1 g saffran, stött mycket fint i mortel
2 tsk vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma
rivet skal av 0,5-1 citron beroende på storlek
1 dl russin
1 msk finhackat, syltat apelsinskal
sötmandel

Smula jästen i degbunken och rör ut den i litet kall mjölk. Värm resten av mjölken fingervarm och häll den över jästen. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen smidig. Låt degen jäsa till sin dubbla storlek.

Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna och smakämnen. Arbeta in blandningen i den uppjästa degen. Tillsätt resten av mjölet, litet i taget. Knåda degen tills den släpper bunken. Strö på ett tunt lager mjöl. Täck över med bakduk och ställ degen att jäsa på varm plats (28-30 grader) i 1 1/2 timme.

Ta upp degen på bakbordet och knåda den i cirka 5 minuter. Forma den till en krinkla eller krans. Lägg på bakplåtsklädd plåt och låt jäsa. Pensla med uppvispat ägg, strö över hackad mandel eller hel skållad och grädda i 200 graders ugn i cirka 25 minuter.

Ta ut ur ugnen och pensla snabbt med smält smör. Låt kringlan svalna under bakduken. Sikta över florsocker smaksatt med vanilj.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^