Estnisk rabarber- eller äppelkaka
Det här är ett recept på en rabarberkaka ur boken estnisk mat. Pappa brukar göra den med äpplen istället.
Till bottendeg:
250 g smör
1 dl socker
1 ägg
250-300 g mjöl
2 bittermandlar eller rivet citronskal (eller både och)
Rör smör och socker poröst, blanda i ägg. Sist mjöl och riven bittermandel och rivet citronskal. Bred ut smeten till en halv centimeters tjocklek i smörad form. Grädda i 175 graders ugn i 5-6 minuter.
Till rabarber- eller äppelfyllning:
5-6 hg rabarber, eller
Klyftor av skalade och urkärnade äpplen, så att det täcker bottenskalet
4 msk socker
1-2 tsk kanel
Skala rabarbern och skär den i 1 cm långa bitar, eller skala och kärna ur äpplena och gör klyftor, som läggs över hela bottenskalet. Srö över socker, som har blandats med kanel. Häll över sockerkaksdeg (se nedan).
Till sockerkaksdeg:
4 ägg
4 strukna msk socker
4 strukna msk mjöl
Rör äggulor och socker poröst, tillsätt mjölet och sist de uppvispade vitorna. Bred sockerkaksdegen över fyllningen. Grädda i 175 graders ugn 15-20 minuter.
Låt svalna. Servera med vispgrädde.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^