Georgisk kyckling med valnötssås

Otroligt god rätt som min pappa brukar laga. Egentligen ska kycklingen lagas hel, men jag brukar göra den i halvor. Serveras med ris.

Kycklingen
1 kyckling
60 g smält smör
salt
svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret. Dela kycklingen i halvor. Pensla den runt om med smält smör. Lägg halvorna i en ugnseldfast form. Stek mitt i ugnen i 10 minuter. Ta ut och vänd halvorna och passa på att pensla mera med smöret. Stek ytterligare 10 minuter. Ta ut igen och vänd. Pensla med smör, salta och peppra. Sänk värmen till 190 grader och stek kycklingen i 30-40 minuter tills den är klar. Ös ett par gånger under tiden.

Valnötssåsen
2 msk smör
3 msk finhackad lök
2-3 medelstora vitlöksklyftor
1 msk vetemjöl
3 1/2 dl hönsbuljong
2 msk rödvinsvinäger
1/2 krm kanel
1/2 krm malda kryddnejlikor
1/2 krm finstött saffran
2 msk finklippt persilja
1 lagerblad
2 1/2 dl valnötter, malda
ev salt
cayennepeppar

Mal valnötterna på mandelkvarn. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Pressa över vitlöken och lägg i den hackade löken. Fräs under omrörning. Strö över mjölet och rör tills allt är väl blandat. Späd med buljongen och koka upp. Koka tills såsen börjar tjockna och är jämn och slät. Rör hela tiden. Tillsätt övriga ingredienser, blanda väl och sjud i 5 minuter. Ta upp lagerbladet.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^