Grovt rågbröd
Det här receptet kommer från Anna Bergenströms Kärlek, oliver och timjan.
Första dagen
1/4 paket jäst
1 msk salt
2 dl filmjölk
1/2 l ljummet vatten
2 dl rågkross
1 l grovt rågmjöl
Andra dagen
1 msk hel kummin, stött
1 rågad msk hel fänkål, stött
5-6 dl vetemjöl
1 dl mörk sirap
100 g smält, avsvalnat smör
2 dl solrosfrön
1 msk vetemjöl att strö över
Första dagen
Rör ut jästen med filmjölk och salt. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop. Täck bunken och låt stå i rumstemperatur i 24-36 timmar.
Andra dagen
Stöt kryddorna i mortel. Tillsätt alla ingredienser i degen, mjölet sist. Arbeta degen ordentligt i bunken eftersom den inte ska knådas sedan. Fördela degen i ett par avlånga, raka bakformar som är smorda och mjölade. Strö över litet mjöl och tryck och jämna ut till en jämn yta. Nagga degytan. Jäs övertäckt i 1-2 timmar. Värm ugnen till 200 grader. Grädda i nedre delen av ugnen 1 timme och 10 minuter. Ta ut bröden ur formarna och grädda dem uppochner utan form i 10 minuter till. Linda in bröden i handdukar och låt dem svalna. Låt gärna bröden mogna någon dag innan de skärs upp.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^