Köttgryta med tomat, citronskal och vita bönor

En gryta som kom till i ett försök att hitta maträtter som Viggo äter, och som jag inte dör av uttråkning av. Det är passerad tomat, och inte krossad, för att han ibland går med på att äta när såsen är slät, utan bitar i. Jag kokade även en lök med för smakens skull, men lyfte upp den för att det inte skulle vara lökbitar i. Om du inte har en unge som inte gillar lökbitar kan du ju hacka löken och ha med i grytan som vanligt.

litet smör eller olja att steka i
1 kg grytbitar av nöt
200 g rimmat sidfläsk i tärningar
1 gul lök
500 g passerad tomat
1 dl rött matlagningsvin
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 pressad vitlöksklyfta
1 lagerblad
1 tsk timjan
svartpeppar
1 morot
1 palsternacka
1 tetra vita bönor i vatten
rivet skal av 1 citron

Skär nötkött i lagom grytbitar om det inte är köpt i bitar, och sidfläsket i små tärningar. Bryn grytbitar och fläsktärningar i omgångar i smör eller olja och lägg över i en stor gryta. häll på passerad tomat, matlagningsvin och vatten och koka upp. Tillsätt under tiden buljongtärning, lagerblad, timjan, pressa i vitlök och mal i svartpeppar. Skala en gul lök och skär som ett kryss genom den, men inte helt igenom. Den ska hålla ihop nedtill. Lägg i löken. Låt grytan puttra under lock i en timme. Skala och tärna under tiden morot och palsternacka. När det gått cirka en timme, fiska upp löken och släng ned morots- och palsternackstärningar. Koka en halvtimme till, så köttet blir mört och rotfrukterna mjuka. (Under tiden kan du också koka ris eller vad du vill ha till grytan.) Finriv det gula på citronen. Spola av de vita bönorna i kallt vatten så att lagen som de legat i försvinner. När grytan kokat sammanlagt cirka 1,5 timme är det dags att tillsätta vita bönor och citronskal och se till att bönorna blir varma.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^