Upplandskubb

50 g jäst
3 dl vatten
3/4 dl mörk sirap
1 tsk salt
7 dl fint rågmjöl
3 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 200°C. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med fingervarmt vatten (37°C). Tillsätt sirap, salt och mjöl. Arbeta kraftigt ihop till en fast deg, knåda den smidig på bakbordet. Forma degen till en rund bulle. Smörj en rostfri gryta, även locket, 2 liter. Lägg i degen med den jämnaste sidan ner. Jäs under lock ca 30 minuter. Sätt grytan, med locket på, på gallret i nedre delen av ugnen och grädda ca 1½ timme. Stjälp upp brödet och låt det kallna, övertäckt eller inlindat i bakduk. Skär det i 4 delar till trekanter som skivas tunt.

Dubbel sats ryms i en gryta på 3 liter. (Fast jag har varit med om att brödet har blivit för stort när jag bakat dubbel sats i 3-litersgryta, så att locket lyfts och brödet bränts. Jag bakar alltid i större.) Öka gräddningstiden med cirka 10 minuter.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^