Lussekatter och saffransbullar

1 g (2 pkt) saffran
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
ev. 1 dl russin
14-15 dl vetemjöl

1-2 ägg till pensling
smält smör och strösocker att doppa de släta bullarna i

Stöt saffran ordentligt i mortel. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll på degspadet och rör ut jästen. Rör ner saffran så det löser sig i spadet. Tillsätt salt, socker, vaniljsocker och ägg. Rör ner det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs under bakduk 30 minuter.

Knåda degen ordentligt på mjölat bakbord. Baka ut till kusar eller släta bullar. Jag brukar göra hälften av varje. Jäs under bakduk 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda cirka 6 minuter i mitten av ugnen i 225 grader. Låt svalna på galler under bakduk.

När de släta bullarna är kalla kan ovansidan doppas i smält smör och därefter strösocker. Detta gör man dock just innan de ska serveras. Ska de frysas in eller förvaras i påse några timmar väntar man med detta.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^