Fläderblomssaft
40 fläderblomsklasar
3 citroner
50 g citronsyra
2 liter vatten
2 kg socker
2 krm natriumbensoat
Skölj blomklasarna, skaka av vattnet och lägg dem i en bunke eller kruka. Jag brukar ta en riktigt stor rostfri gryta med lock. Borsta citronerna rena i varmt vatten. Skär dem först i klyftor, sedan i tunna skivor. Lägg dem och citronsyran i bunken. Koka upp vatten och socker. Häll det kokhett i bunken och rör om. Täck över och låt stå i kylskåpet cirka 5 dygn.
Sila saften i en silställning. Tillsätt natriumbensoat, utrört i lite av saften. Häll saften i rena kalla flaskor, ända upp till kanten. Förslut dem och förvara i kylskåp. Hållbarheten är begränsad. Om man vill kan man fylla petflaskor inte helt upp och frysa saften för längre hållbarhet. Sedan tar man fram en ny flaska när det behövs. Men det är viktigt att man inte fyller helt upp, eftersom saften expanderar i volym när den fryser.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^