Estnisk pasha – påskdessert
Det här är den traditionella påskdesserten i Estland, men den finns även i Ryssland och kanske på fler ställen. Det här receptet kommer från boken Estnisk mat av Ellen Roosme från 1984. Det är den enda kokboken om estnisk mat på svenska, som jag känner till. I receptet i kokboken står det att det ska vara färskost i. Av beskrivningen av hur man gör låter det som att det är keso som menas, men jag har även sett liknande recept på nätet där det är kesella, så jag tror att båda funkar. Däremot menas troligen inte färskost av typen Philadelphia.
750 g färskost (keso eller kesella)
150 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
3 ägg
1 msk vaniljsocker eller det urskrapade innehållet i en vaniljstång
0,5 tsk salt
3 msk hackad sötmandel
3 msk hackad apelsinsuckat
1-2 tsk rivet citronskal
2 dl vispgrädde
Till garnering:
Hackad pistagemandel
Apelsin i klyftor eller skivor
Finfördela färskosten i en mixer så den blir slät. (Om man använder kesella behövs naturligtvis inte detta.) Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, alla smakämnen och fäskosten. Vispa grädden och rör ned den i smeten. Ta en tillräckligt stor sil eller durkslag och ställ i en bunke så att massan kan rinna av. Klä silen med en kökshandduk och häll ned smeten. Täck över och ställ i kylskåp över natten. Nästa dag är pashan så fast att den kan vändas uppochned på ett fat. Garnera med hackad pistagemandel och apelsinklyftor eller apelsinskivor. I boken står att man kan använda en blomkruka klädd med silduk som sil, men då bör man naturligtvis ha en blomkruka som man inte haft jord i. Klassisk pasha har ofta en hög och toppig form.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^